Collosorbo - Rosso di Montalcino 2022
Velmi tradiční pohled na styl vín Rosso di Montalcino. Hrozny pocházejí z části ze stejných vybraných vinic určeným primárně pro výrobu Brunella, z části z mladších výsadeb. I díky tomu je jeho projev plnější a výraznější, než u mnoha jiných vín typu Rosso di Montalcino. V tomto ohledu si Rosso od Collosorba nezadá s mnohými méně prestižními Brunelly. Zásadní rozdíl oproti jeho "většímu" bratrovi je však v délce zrání, které je pouze rok a spíše v menších sudech než u Brunella, u malé části dokonce klasických barrique 225 litrů. Není je třeba pít úplně mladé, naše zkušenost je ideální cca 4-5 let po sklizni, ale i jako mladé je excelentní. Víno plné bobulového ovoce, višní a švestek, s minerální dochutí a širokým tělem. Vhodné pro pomalé ucucávání u dobré knížky někde na horské chatě u krbu, perfektní k výraznějším úpravám hovězího masa, těstovinám s ragů z divočáka.
Popis produktu není dostupný
Doplňkové parametry
Kategorie: | Italská vína |
---|---|
? Obsah cukru: | Suché |
Druh vína: | Červené |
Země: | Itálie |
Vinařská oblast: | Toskánsko |
Obsah alkoholu: | 15%obj. |
Vinařství: | Tenuta Collosorbo |
Odrůda: | Sangiovese |
Naturální víno: | Ne |
Ročník: | 2022 |
Objem: | 0,75l |
Certifikace: | Bio |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Tenuta Collosorbo - Montalcino, Itálie
Tři ženy se starají o vinařství Tenuta Collosorbo. Giovanna Ciacci a její dvě dcery Laura a Lucia spravují rodinné dědictví vinohradnictví a výroby vína s rodinnou historií od poloviny 19. století. Samotná Tenuta Collosorbo byla založena jako divize rodového hospodářství v roce 1995. Vinařství se nachází v jižní části Montalcina, mezi Sant’Angelo in Colle a Castelnuovo dell’Abate a hosdpodaří na cca 35 hektarech vinic. I když tyto plochy navazují na sebe, najdete zde několik typů terroir - od oblázkových půd dávající vínům plnost a energii, přes vápenitou hlínu doplňující optimální extrakt a kyseliny, po půdy s vysokým obsahem železa, které se odrážejí ve vínech zvyšenou kořenitostí a strukturou. V Tenuta Collosorbo pracují už roky s respektem k přírodě a tradičním postupům práce ve sklepě, včetně certifikace BIO. Jejich vína patří mezi nejlépe hodnocená v regionu a spíše než tučnost a hutnost přinášejí eleganci, jemnost a rafinovanost ve svém projevu. Osttaně přesně takové jsou i ženy, starající se o vinice a výrobu.