Recaredo - Turó d´En Mota 2009
Turó d´En Mota 2009 je španělské šumivé víno Corpinnat z vinařské oblasti Penedés. Toto označení vzniklo z frustrace těch nejlepších producentů Cavy, kterým se nelíbilo jakým směrem se produkce Cavy ubírá. Založili tak sdružení výrobců Corpinnatu (AVEC) a postupně opustili apelaci DO Cava. Mají poměrně přísná pravidla a soustředí se na lokální autochtonní odrůdy Xarel-lo, Macabeo a Parellada. Corpinnat musí zrát minimálně 18 měsíců na kalech a vinifikace musí probíhat výhradně v prostorách konkrétního vinařství. Principielně jde o kvalitnější a dražší segment, jehož cílem je konkurovat Champagne. Dnes je označení Corpinnat chráněnou známkou na úrovni Evropské Unie.
Recaredo je původním a zakládajícím členem sdružení AVEC (založeno r. 2017). Rodinné biodynamické vinařství, které pod značkou Recaredo produkuje výhradně šumivá vína Corpinnat. Specializují se na dlouhé zrání na kvasnicích pod přírodní korkovou zátkou a nulové dosáže (Brut Nature). Vína nechávají zrát minimálně 30 měsíců ale u některých až 15 let! V roce 2010 získalo jako první vinařství regionu biodynamickou certifikaci Demeter. Letos oslavili své 98. výročí od založení!
Turó d´En Mota 2009 je 100% Xarel·lo, vlajková loď vinařství v extrémně limitované produkci. Krásná ukázka odhodlání tohoto vinařství jít svojí cestou velmi dlouhého ležení na kalech (v tomto případě 13 let !!!) a čistého projevu lokální odrůdy.
Vinice Turó d'en Mota byla vysazena v roce 1940 a je důležitou součástí přírodního dědictví regionu Penedes. První ročník byl vyroben v roce 1999. Šumivé víno, které bylo uvedeno na trh na jaře 2008, bylo prvním šumivým vínem vyrobeným ve vinařské oblasti Penedes z hroznů jediné odrůdy (100% Xarel-lo) a z jediné vinice. Vinice Turó d'en Mota se nachází na severozápadě Sant Sadurní d'Anoia, v srdci regionu Penedes, na severním svahu kopce známého jako Turó d'en Mota, od něhož je odvozen její název. Půda vinice Turó d'en Mota se vyznačuje přítomností uhlíkových hroud, které vznikly koncentrací vápna v půdě a které dodávají každému ročníku této z vinice naprosto jedinečný charakter.
Není divu že v ročníku 2008 dostalo víno od Parkera 97 bodů, nejvyšší hodnocení španělského vína vůbec. Škoda že jsme dostali z celého ročníku jen 6 lahví.
Popis produktu není dostupný
Doplňkové parametry
Kategorie: | Španělská vína |
---|---|
? Obsah cukru: | Brut Nature |
Druh vína: | Šumivé |
Druh šumivého vína: | Corpinnat |
Země: | Španělsko |
Vinařská oblast: | Corpinnat |
Zrání vína: | Tradiční metoda kvašení v lahvi |
Obsah alkoholu: | 14,5%obj. |
Vinařství: | Celler Credo, Recaredo |
Odrůda: | Xarel-lo |
Naturální víno: | Ano |
Ročník: | 2009 |
Objem: | 0,75l |
Certifikace: | Bio, Demeter |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Vinařství Recaredo - Penedés
Recaredo je původním a zakládajícím členem sdružení AVEC (založeno r. 2017) sdružující výrobce Corpinnatu. Rodinné biodynamické vinařství, které pod značkou Recaredo produkuje výhradně šumivá vína Corpinnat. Specializují se na dlouhé zrání na kvasnicích pod přírodní korkovou zátkou a nulové dosáže (Brut Nature). Vína nechávají zrát minimálně 30 měsíců ale u některých až 15 let! V roce 2010 získalo jako první vinařství regionu biodynamickou certifikaci Demeter. Letos oslavili své 98. výročí od založení!
Označení Corpinnat vzniklo z frustrace těch nejlepších producentů Cavy, kterým se nelíbilo jakým směrem se produkce Cavy ubírá. Založili tak sdružení výrobců Corpinnatu (AVEC) a postupně opustili apelaci DO Cava. Mají poměrně přísná pravidla a soustředí se na lokální autochtonní odrůdy Xarel-lo, Macabeo a Parellada. Corpinnat musí zrát minimálně 18 měsíců na kalech a vinifikace musí probíhat výhradně v prostorách konkrétního vinařství. Jde o kvalitnější a dražší segment, jehož cílem je konkurovat Champagne. Dnes je označení Corpinnat chráněnou známkou na úrovni Evropské Unie.