Stávek Verjus
Jedná se o starý středoevropský středověký recept. Štáva ze zelených hroznů Frankovky, které jsou sklízeny vždy na přelomu července a srpna, kdy se začínají teprve zabarvovat. Obsah kyselin v těžce vylisovaném moštu je na úrovní leckterých octů. Proto se právě Verjus používá jako náhražka octu všude tam, kde je to možné. Do salátů, omáček nebo jen tak na osvěžení do vody. Nevykazuje octovou štiplavost, ale spíše ovocný a prudce šťavnatě pikantní vjem.
Obsahuje oxid siřičitý
Země původu Česká republika
Plněno v: Víno J. Stávek, Němčičky
Popis produktu není dostupný
Doplňkové parametry
Kategorie: | Olivové oleje a octy |
---|---|
Země: | Česká republika |
Vinařská oblast: | Morava |
Zrání vína: | Nerezový tank |
Vinařství: | Jan Stávek |
Odrůda: | Frankovka |
Naturální víno: | Ne |
Ročník: | Neročníkové |
Objem: | 0,75l |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Vinařství Víno J. Stávek - Němčičky, podoblast Velkopavlovická
Jožka, Jaroslav a nyní Jan, to je vinařství J.Stávek z Němčiček. Původní vinařský dvůr, Dědova večerka, Áčko, Karmazín. Důraz na rodinnou tradici a odrůdy, které patří do Modrých hor. Například Frankovku Honza zpracovává v několika variantách. Najdete ji v původní verzi podle rodinného receptu pod názvem Karmazín jako cuveé se Svatovavřineckým a Modrým Portugalem, VOC Frankovku, Frankovku Reservu a dokonce bílou Frankovku. Honza vyvrátil mýtus o tom, že růžová vína patří jen v létě k bazénu jako tzv. freshovky. Některé řady růžových vín dává do dřevěných sudů a vytváří z nich tak poměrně komplikovanější záležitosti pro náročnějšího konzumenta. A fortifikovaná vína! To je další samostatná kapitola, pro kterou je značka J.Stávek u nás na Moravě prakticky synonymem.