Vins el Cep - Pet Nat Xarel
Hrozny pro výrobu Pet Natu Xarel.lo pocházejí z biodynamicky obhospodařované 1,5 hektarové vinice Josepeta, vysazené v roce 1987 v zóně Espiells, asi nejlepší oblasti Penedes pro odrůdu Xarel.lo. Zde je totiž ta nejlepší písčito-vápencová půda, která zajišťuje této odrůdě nejen ideální dozrávání ale i výrazně minerální chrakter se zachovanou ovocnou pikantností. Prostě přesně to, co následně definuje i tento Pet-Nat. Hrozny jsou velmi šetrně lisované s krátkou macerací, výsledný mošt má podíl čisté primární šťávy kolem 50%. Fermentace probíhá v malých nerezových tancích při kontrolované teplotě, před koncem následuje lahvování, 12 měsíční zrání a odstřel kalů. Velmi čistá aromatika s tóny citrónu, bílé broskve a pomeranče, svěží nevtíravé perlení a minerální charakter s lehkými nuancemi sladkého pečiva. Velmi omezená výroba! Nejlépe si užijete jen tak, při debatě s přáteli, nebo dobrou knihou či podcastem.
Popis produktu není dostupný
Doplňkové parametry
Kategorie: | Španělská vína |
---|---|
? Obsah cukru: | Brut Nature |
Druh šumivého vína: | Pet-nat |
Země: | Španělsko |
Vinařská oblast: | Penedés |
Obsah alkoholu: | 12%obj. |
Vinařství: | Vins El Cep |
Odrůda: | Xarel-lo |
Naturální víno: | Ano |
Objem: | 0,75 |
Certifikace: | Bio |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Vins El Cep - Penedes, Španělsko
Tak dlouho se spolu rodiny Carreras, Esteve, Masana a Parera přátelily, až se nakonec staly partnery ve společném vinařském projektu. Všichni členové měli dlouholeté zkušenosti se zemědělstvím a pěstováním hroznů, s výrobou vína spíše začínali či si podomácku vyráběli vína pro svou rodinu a přátele. V roce 1980 se ale rozhodli naplno využít svých zkušeností a zázemí v podobě špičkových vinic, a místo prodeje hroznů větším vinařstvím v okolí se pustili do projektu výroby vlastních vín a cavas. Projekt Vins El Cep se snaží především důsledně reprezentovat identitu terroirů jednotlivých vinic. Can Llopart de les Alzines, historická usedlost z roku 1499, prošla rekonsturkcí a potřebnými úpravami a dnes je výrobním místem vinařství Vins El Cep. Všechny vinice jsou obdělávány podle principů ekologického a biodynamického zemědělství, kde půda, rostliny, zvířata a člověk společně vytváři harmonii přirozeného vývoje a růstu.